Kirkebryllup

Kirkebryllup

Hvem gør hvad, og hvem kommer hvornår? Det er spørgsmål kommende brudepar ofte stiller sig selv. Selv om man har talt med præsten, der har forklaret dette, kan man godt komme i tvivl, da der er så meget andet, at tænke på i forbindelse med forberedelserne til brylluppet. 

Her er nogle retningslinier I kan følge, så går I ikke helt skævt af hinanden.

forberedelserne til brylluppet

Tøjet: I følge gammel etikette må mandlige gæster ikke bære smoking i kirken. Mørkt tøj er passende. Kvinder må ikke bære brudens farve, som er hvid.

Brudgommen ankommer: Brudgommen ankommer ca. 25 min. inden vielsen i selskab med sin far eller forlover. De stiller sig i koret, så de kan modtage gæsterne.

Bryllup Vejle
Bryllup Vestjylland
Bryllup Vestsjælland
Bryllup Bordpynt
Billeder i avisen
Bryllupsfest
Bryllupsfest Gentofte
Bryllup BLokhus
Bryllupsforberedelse

Gæsterne ankommer: Gæsterne ankommer senest 10 min. før vielsen. Gæsterne vises ikke på plads før de har hilst på brudgommen, brudgommens far og/eller forloveren.

Erfaren Bryllupsfotograf | Smuk og kreativ storytelling‎

Brudens mor: Brudens mor kommer næstsidst til kirken, og føres op i kirken af en søn, eller en nær ven/familie.

Bruden ankommer: Bruden kommer til sidst, og føres som regel op ad kirkegulvet af sin far. Alle i kirken rejser sig, og vender fronten mod dem. Først når bruden har hilst på sin kommende mand, samt sin svigerfar og taget plads, må forsamlingen igen sætte sig.

Slør for ansigtet: Hvis bruden bærer slør, der går ned over ansigtet, skal hun løfte det når hun siger ja til sin kommende mand.

Vielsens slutning: Når vielsen er overstået, går de nygifte ud af kirken først, mens alle rejser sig. Efter dem kommer brudens mor og brudgommens far, brudens far og brudgommens mor, så den nærmeste familie og venner. De øvrige gæster går ud til sidst.

Her er nogle af de bryllupsfotografer vi kan anbafale i Danmark

Praktiske oplysninger

Før I kan blive viet skal I udfylde og returnere en ægteskabserklæring som fås på vielseskontoret i jeres kommune. I skal medsende forskellige personlige papirer, hvilket er anført på erklæringens bagside.

Erklæringen kan rekvireres 4 mdr. før bryllupsdatoen. Da der ofte er lang ekspeditionstid på vielseskontoret, bør I returnere erklæringen i god tid før vielsen. Ca. 2 mdr. anbefales. 

Når erklæringen er behandlet vil I modtage en prøvelsesattest som afleveres til den præst, der skal vie jer, eller til kirkekontoret.

Billeder af bryllupsfotograf

Kirkevalg

For at blive viet i en kirke skal en af jer være medlem af folkekirken og betale kirkeskat. 

I skal vælge en kirke og en præst som er tilknyttet det sogn I er bosat i. Hvis I ønsker, at blive viet i en kirke uden for det sogn I er bosat i, kan det nogle gange lade sig gøre. Det er nemmest hvis I har tilknytning til den ønskede kirke / sogn. F.eks. kan en af jer være døbt eller konfirmeret i kirken. Det kan også lade sig gøre hvis jeres familie har en form for tilknytning til denne kirke. Men præsten har ikke pligt til, at give tilladelse herfor. Nogle sogn tager betaling for borgere som ikke bor i sognet.

Kirkevalg

Formiddagsbryllup: Dette afholdes oftest kl. 11.00

Eftermiddagsbryllup: Dette afholdes ofte mellem kl. 15.00 og 17.00 afhængig af andre arrangementer i kirken netop den dag.

Når I har lavet aftale med en kirke, vil I blive kaldt til en samtale med præsten. Ofte spørger han om jeres person, erhverv, hvordan I mødtes mv. Dette gør han for, at kunne holde en lidt personlig tale under vielsen.  Endvidere vil I blive informeret om den kirkelige vielseshandling.

Læs også: